CIGRE Symposium 2025 blev ett av de mest välbesökta i organisationens historia. Under tre intensiva dagar samlades omkring 800 experter från hela världen i Trondheim för att dela ny forskning och erfarenheter kring framtidens kraftsystem i en tid av snabb energiomställning.

Intresset för elkraftsfrågor och den plattform som CIGRE erbjudit tillverkare, användare och experter att mötas för att sätta branschpraxis, har varierat genom åren. Sverige har varit engagerat från start, men intresset sjönk under 1990-talet då investeringarna minskade och elkraftskompetensen i företagsledningarna tunnades ut.

Idag ser vi ett trendbrott. Energiomställningen har gjort det tydligt att internationellt samarbete är avgörande – och årets rekorddeltagande speglar detta. Trots olika förutsättningar kämpar de flesta länder med samma tekniska och systemrelaterade frågor.

– Det är tydligt att vi befinner oss i en liknande situation som vid elektrifieringens början – alla står inför samma utmaningar, och det är inom CIGRE som erfarenheter delas, säger Per Norberg, tidigare anställd på Vattenfall och Chalmers, som deltog på konferensen.

Historiskt har Sverige ofta varit i framkant inom branschen och fungerat som förebild, en position vi bara kan behålla om vi fortsätter investera i kunskap, kompetensutveckling och internationellt samarbete.

– I dag behöver vi i större utsträckning lära av varandra vilket gör forum som CIGRE viktigare än någonsin, säger Susanne Stjernfeldt, ansvarig för CIGRE Sverige på Energiforsk.

Reflektioner från deltagarna

Flera gemensamma reflektioner kunde urskiljas bland deltagarna. Digitalisering lyftes fram som en avgörande faktor för att möta framtidens krav – tekniken finns redan till stor del, men implementeringen, särskilt inom distributionsnäten, kräver fortsatt fokus och resurser. Behovet av ökad samverkan, standardisering och strukturerad kunskapsdelning bedömdes som centralt, inte minst under implementerings- och förändringsfaser. Även vikten av att engagera nästa generations ingenjörer och forskare framhölls, där nätverk som CIGRE:s Next Generation Network, NGN, anses spela en nyckelroll för att säkra framtida kompetens och främja långsiktigt internationellt samarbete.

Ovanligt högt internationellt deltagande

Utöver huvudkonferensen deltog ytterligare cirka 100 personer i olika arbetspaketsmöten. Årets symposium utmärkte sig genom sitt stora internationella deltagande, från bland annat Kanada och Kina. Från Sverige deltog ett 50-tal personer.

Temat för årets symposium var Integration of Renewable Energy Resources to the Grid och Technologies Supporting the Power Grid for Energy Transition to Carbon Neutral Energy Production. Programmet inleddes med föreläsningar och 16 workshops, följt av två dagar med presentationer av totalt 35 inskickade bidrag.

Artikeln är skriven med hjälp av observationer och inspel från deltagare Per Norberg.

Fakta

Läs mer om CIGRE och ett medlemskap här.

Läs mer om CIGRE:s Next Generation Network, NGN här. Ett medlemskap är kostnadsfritt.