På Cigre i Paris 2022 nätverkades det för fullt. Längst till höger Emil Hillberg och intill honom Mattias Persson, bägge från Rise.

Nu blir det enklare att hitta information om elkraftnätverket Cigre. I dag sjösattes en svensk version av sajten.
– Cigre är suveränt för att sprida forskningsresultat och nätverka. Med den nya webbplatsen hoppas vi att fler i branschen ska hitta till oss, säger Susanne Stjernfeldt, programansvarig för Cigre på Energiforsk.

Susanne Stjernfeldt beskriver hur behovet av en egen webbplats legat och bubblat ett tag. Finland och Norge har egna versioner sedan tidigare och just nu samarbetar de nordiska länderna inför ett gemensamt symposium i Trondheim i maj 2025.

– Inför det känner vi det ännu mer angeläget med en svensk version av webbplatsen för att förenkla och harmonisera med våra grannländer.

Cigres verksamhet är inriktad på forskning och utveckling kring elkraftområdet inom produktion, överföring och distribution. Generalsekretariatet finns i Paris och i Sverige leds verksamheten av den Svenska Nationalkommittén och samordnas av Energiforsk.

– Det är en väletablerad och av branschen mycket uppskattad organisation med ett internationellt kunskapsutbyte. Många gånger kan man känna sig ensam med olika utmaningar och frågor men det finns andra som sitter med samma funderingar. Då är det suveränt att ha Cigre där vi kan tipsa varandra och nätverka, säger Susanne Stjernfeldt.

Cigre Sverige har haft bråda tider. Den 3 juni höll nätverket sin årskonferens hos Hitachi Energy i Västerås, och dagen därpå arrangerades ett forum för nationalkommittén och alla representanter i studiekommittéerna. Den stora konferensen, som äger rum vartannat år, hålls i Paris i slutet av augusti.

Vill du bli medlem i världens största organisation för kraftsystem?


Som medlem i Cigre får du bland annat tillgång till Cigres rapportdatabas och rabatt på konferenser. Klicka här för mer information om medlemskap i Cigre.

Cigre session i Paris

Den 25–30 augusti arrangeras den internationella konferensen Cigre Biennial Session i Paris, världens största evenemang för kraftsystem. Konferensen erbjuder bland annat möjligheter att delta i gruppdiskussionsmöten och workshops, nätverka med branschkollegor och ta del av den tekniska utställningens innovationer, produkter och tjänster. Läs mer och anmäl dig här.